Sådan finder du alufælge til bilen

alufælge hvordanDet kan være svært at vide, hvordan man vælger de helt rigtige fælge til sin bil. Man har jo som regel en idé om, hvordan ens bil skal se ud, men samtidigt skal den også fungere i praksis. I denne guide kan du derfor få råd og vejledning til, hvad du skal være opmærksom på i din jagt på de helt rigtige alufælge.

Vælg forhandler

Der findes et utal af forhandlere, som hver især forhandler et utal af forskellige fælge. Når du skal finde de rigtige alufælge, gælder det derfor om at indskrænke. Det vil være forskelligt fra forhandler til forhandler, hvilke fælge de har specialiseret sig i (der findes blandt andet også stål- og magnesium-fælge), så du skal først og fremmest finde en forhandler, som har specialiseret sig i alu-fælge.

Du skal desuden sikrer dig, at den forhandler, du vælger, forhandler fælge, som passer og er godkendt til lige netop din bil. Hvis ikke fælgene opfylder de krav, der stilles af de danske myndigheder, er bilen ulovlig, og den vil derfor ikke blive godkendt, næste gang den skal til syn hos Statens Bilinspektion. Det er som altid føreren af bilen, som drages til ansvar for, at bilen opfylder de krav, som stilles, så det er vigtigt at kunne dokumentere dette, næste gang bilen skal til syn.

Vælg fælge

Når du har fundet en forhandler, er det også meget vigtigt, at du er opmærksom på, at den forhandler, du har valgt, kan dokumentere, at de alufælge, han sælger, er godkendt af fx TÜV. Et produkt, som er mærket med det tyske TÜV-certifikat, er nemlig blevet testet på forskellig vis. Ved at vælge TÜV-godkendte alufælge, sikrer du dig altså, at fælgene kan klare de forskellige former for belastning, de bliver udsat for, når man køre med dem. Det kunne fx være at køre over en kantsten. Du sikrer dig desuden, at fælgen lever op til den styrke og levetid, den forventes at kunne klare.

Med hensyn til garanti er det efterhånden almindeligt, at der er 2 års garanti på fælgen og 2 års garanti mod fejl i overfladen. Det betyder, at du er garanteret dækkets holdbarhed, og at du er dækket ind, hvis der forekommer fabrikationsfejl i fælgen. Hvis man er interesseret, kan man hos de fleste forhandlere tilkøbe 3 års suppleringsgaranti, hvilket kan være fornuftigt, hvis man får brug for at skifte én af fælgene inden for den 3-årige periode.

Du skal også tage stilling til, hvilken størrelse alufælge du skal bruge. Hvis du gerne vil have større alufælge, end dem din bil er udstyret med, tilbyder nogle forhandlere også at montere nye dæk, sådan at dækkene ikke støder på skærmkassen. Hvis du vælger dine nye alufælge i samme størrelse som dine gamle fælge, burde der ikke være behov for at justere dækkene.

Montering og rengøring

Når man har fundet de helt rigtige alufælge, skal de monteres. Med hensyn hertil er der forskellige muligheder. Man kan selvfølgelig altid vælge selv at gøre det, men det afhænger af ens egne evner som ”gør-det-selv-mand”. Man kan også få en forhandler til at gøre det, så man er helt sikker på, det bliver gjort ordentligt og forsvarligt. De fleste er tilbøjelige til at vælge den sidste mulighed for at undgå selv at få gjort noget forkert, selvom det er billigere at gøre det selv.

Når man har fået monteret sine nye alufælge, er det også vigtigt at vide, hvordan man vedligeholder dem bedst muligt. De skulle jo gerne holde så længe som muligt. Det vigtigste ved at rengøre sine alufælge er, at man fjerner det bremse-støv, som efterhånden vil lægge sig, brænde sig fast i overfladen og danne grimme skjolder på forhjulsfælgene. Det anbefales, at rengøringen foregår med en forholdsvis blød klud, lunkent vand og opvaskemiddel, da opløsningsmidler kan beskadige overfladen på fælgene. Et godt trick er at give dem en omgang bilvoks, når de er skinnende rene. Det gør det nemmere at vaske fælgene rene næste gang, idet snavset ikke sætter sig fast så nemt.

Alle fælge kræver vedligeholdelse, men alufælge kræver dog lidt mere vedligeholdelse, end fx stålfælge gør. Til gengæld synes mange mennesker, at alufælge klæder deres bil bedre end stålfælge.