Vinterhjul eller helårsdæk – Hvad bør du vælge?

vinterhjul eller helårsdæk ?Vi nærmer os den kolde tid, og det kræver ny påklædning. Dette gælder også vores biler, som skal være klar til at stå imod de frostglatte veje. Men hvad fungerer bedst, er det helårsdæk eller vinterdæk?

Helårsdæk

Nogle bilejere vælger at bruge helårsdæk, i stedet for at skifte til vinterdæk. Dette gør man ofte for at undgå at skifte mellem sommerdæk og vinterdæk, en gang hver 6. måned cirka. Dog er helårsdæk brugbare til kørsel om sommeren og nogle meget milde vintre udenfor mange glatte veje. Selv om dækkets navn siger helårs, så findes der ikke en type dæk som er et helårsdæk. Når et dæk er mærket med M+S, så er det fordi, at producenten bag har prøvet at sammensætte egenskaber fra både sommerdæk og vinterdæk, i ét dæk. Hvis man bruger helårsdæk så gælder der de samme regler for dem, som for vinterdæk. Det vil sige at alle dækkene der er monteret, skal være af den samme slags. Helårsdækket bliver lavet så det kan klare lidt af hvert, og der med er det ikke godt nok til det hele. Det vil sige, at det fx ikke er vildt godt at kører igennem store bunker af sne med.

Her hjemme er det ikke et krav, at du skal have vinterdæk på. I andre lande i Skandinavien er der nogle steder bestemte regler om den slags. Men hvis man ikke gider at kører rundt med to forskellige slags dæk, kan helårsdækkene sagtens være et fint alternativ. Men kører man meget, og kører det meste af vinteren, så kan det kun betale sig at få vinterdæk på bilen.

Vinterhjul

Vinterdækket er lavet af en gummiblanding, som stadig er smidigt ved lavere temperaturer, som har et mønster med blokke i gummi, som er opdelt i nogle lameller. I vinterdæk er der tydelige linjer til at få sneen væk, og så dækket kan få godt fat i underlaget. De lameller der sidder i vinterdækkene er med til at mudder og sne let slipper igen. Hvis man kørte med dem hele året, så ville man få et stort slid således at lamellerne ville gå i stykker og ikke holde særlig længe.
For at man kan få bremsekræfter og styrekræfter ud igennem bilen, og kan styrer hjulene på vejen, så er det nødvendigt, at banerne af gummi bevæger sig i forhold til hinanden. Alle vinterdæk skal dog være mærket med et såkaldt snefloksymbol. Hvis man kører meget og vil være sikker på at man kan bruge bilen igennem hele vinteren, så er det bedst at få monteret vinterdæk. Får man ikke skiftet til vinterdæk, så kan man sætte sig selv og andre i stor fare. Det gør man blandt andet fordi at bremselængden p å vinterdæk er meget længere. Vinterdæk er meget bedre til at bremse, end andre dæk. Almindelige dæk vil bruge dobbelt så lang tid på at bremse, som vinterdæk. Så derfor er det altid en god ide at have vinterdæk, når det er vinter og der begynder at komme sne og is. Man må endelig ikke kører med sommerdæk om vinteren, for dækkene står ikke godt nok fast. Der udover skal man holde øje med mønsteret i dækkene, som ikke må slides længere ned end til 3 mm.

I flere år har snakket gået på, at man skal vælge smalle dæk når man skulle købe vinterdæk. De smalle dæk skulle være bedre til, at komme igennem sneen. Men der bliver hele tiden udviklet inden for dæk, og man har fundet frem til, at brede vinterdæk også kan være lige så gode når det er glat. Det skyldes dog, at man har udviklet dækkene.
Det vigtigste er altså at man vælger at kører vinterdæk om vinteren, og ikke med sommerdæk så snart det bliver en anelse vinter. Og lad være med at kører med vinterdæk om sommeren, fordi at det ødelægger dækkene. Men vigtigst af alt er, at det ikke kun er dækkene der får en igennem vinteren. Man skal altid tilpasse farten med vejret, altså hvordan føret er til kørsel. Det er en god ide at kigge ud af vinduet, eller se vejrudsigten før man sætter sig ud i bilen. En god ide er også at kører tidligt hjemme fra, for ikke at få stress og derved komme til at kører hurtigere, i noget vejr der ikke er til de høje hastigheder.

Læs også andre bilnyheder på EMS-auto.dk